
Víno se pije již stovky a stovky let. Byl to oblíbený nápoj šlechty i chudých občanů. Dnes je víno dostupné všem, díky tomu, že ho lze sehnat nejrůznějších cenových kategoriích. Víno seženete již za pár desítek korun, ovšem jakou bude mít kvalitu? To je diskutabilní. Opravdu kvalitní víno sice stojí více, než obyčejné víno ze supermarketu, ale chuť nemůže být odlišnější. Kvalitní víno si vychutnáte všemi smysly a budete unešení z toho, co za zážitek pro vás takové víno bude představovat.
Jak při degustaci vína postupovat?
Výběr vína
Všechno začíná tím, abyste si správně zvolili víno. Není hned nutné být someliérem, ale měli byste se alespoň chvilku zaměřit na to, co vlastně pijete. Chcete víno bílé, červené nebo růžové? Suché, sladké nebo polosladké? V každé kategorii najdete zástupce, který je velmi oblíbený a je na něj vhodné si třeba prvotní degustaci vyzkoušet. Pokud máte rádi bílé víno, doporučujeme vyzkoušet víno Chardonnay. Jedná se o bílé víno suché chuti, které má svěží a ovocné tóny. Pokud ale zraje v dubovém sudu, můžeme v něm cítit krémové tóny s náznakem vanilky či oříšků. Milovníky červeného vína zase určitě nadchne víno Merlot. Má obvykle sametovou chuť a v jeh chuti ucítíte tóny švestek, třešní či borůvek. Pokud zraje v sudu, můžete ucítit dokonce čokoládové tóny nebo náznak tabáku. Skvěle se hodí k hovězímu masu či zvěřině.
Správná teplota
Nezapomeňte, že když si chcete víno opravdu vychutnat, musíte dbát na to, aby mělo tu správnou teplotu. Tedy ani příliš studené, ani příliš teplé. Obecně platí, že bílá a růžová vína by se měla podávat při teplotě 8–12 °C. U šumivých vín by měla být teplota o dva stupně nižší a u červených zase o šest vyšší.
Sklenice
Možná vám to přijde podivné, ale i to, z jaké pijete sklenice, dělá ve víně velký rozdíl. Použijte takovou sklenici, která umožní vínu dýchat a rozvine všechny aromatické látky. U bílých vín je to sklenice s menším kalichem, u červených naopak větším.